MERCEDES-SUAREZ HOUSE

Geographic Conditions-This project is located in Santo Domingo city, Dominican Republic, where weather is mainly hot and humid, with a season of cyclonic activity from June until November. Santo Domingo city is located in the southeast coast of the island, where the average wind direction flows during the day in a SE direction and within the night NE. The average relative humidity is over 85% becoming quite frequently to saturation limits.

The project-This project began as a result of family reduction as their children got their own houses, therefore, there was the need of a comfortable, cousy but well distributed new house, mainly for two adults. Owners requested a one-store house with enough spaces for their movement.

The suggested bio-climatic concept begins with spaces orientation: daytime areas are located in south direction, nighttime ones to the north, as a consequence of winds predominant direction. Services areas and parking places were located toward west side projecting a shadow over the house on evenings when sunshine is more intense.

Inside, roofs have been built with significant height having an average approximately of 6.00 to 7.50 meters, specially on social areas; this in conjunction with slanting and vaulted forms, allows the house to maintain a well stable condition of flowing air which it is a great opportunity to enjoy the dif- ferent areas of the house without having the inconveniences of hot air blowing inside of it. Windows located on the higher side also contribute for the above-mentioned purpose. Furthermore, cross ventilation is improved all over the house basically on social areas which tend to have the most fre – quent use with high concentration of people.

Reinforced acrylic skylights with curved forms were used in order to concentrate solar radiation just as a straight line. The same concept was applied in all others vaulted roofs.

Concerning to windows, they are set back from the facade limits that helps the control of solar radi- ation that comes in contact with facades as louvers. These areas were completed with dense low and medium high vegetation that makes interior spaces more comfortable. In rainy situations this kind of windows could also being kept opened. Exterior areas include a transition zone between the house and gazebo area with a wood pergola that accommodates a leafy plant that becomes as a natural roof.

Finally, and as a decoration accessory of the house, roofs were provided with water collection chan- nels for recycling and also for irrigating exterior areas.